Silverstone Circuit F1

Silverstone F1: Allt om Storbritanniens ikoniska Silverstone Circuit!

Silverstone Circuit är en legendarisk racerbana belägen i hjärtat av England. Banan är mest känd för att vara värd för Storbritanniens Grand Prix i Formel 1, men har en rik historia inom motorsport som sträcker sig tillbaka till 1940-talet.

FaktaBeskrivning
NamnSilverstone Circuit
PlatsEngland, Storbritannien
Längd5,891 km
Kurvor18
Första race1947
Värd för Storbritanniens Grand PrixOavbrutet sedan 1987
Banrekord (F1)1:27.097 (Max Verstappen, 2020)
PublikkapacitetÖver 140 000 åskådare
Kända kurvorMaggotts, Becketts, Copse
Mest framgångsrika förareLewis Hamilton (8 segrar)
UrsprungligenFlygbas för Royal Air Force under andra världskriget

En bana med anor från andra världskriget

Silverstone byggdes ursprungligen som en flygbas för Royal Air Force under andra världskriget. Efter kriget förvandlades den till en racerbana och höll sitt första race 1947. Sedan dess har Silverstone varit en av de mest betydelsefulla banorna i Formel 1 och har stått värd för Storbritanniens Grand Prix oavbrutet sedan 1987.

En utmanande bana för förarna

Silverstone är en snabb och tekniskt krävande bana med flera ikoniska kurvor som Maggotts, Becketts och Copse. Banan är 5,891 km lång och består av 18 kurvor som testar förarnas skicklighet och mod. Banans layout har förändrats flera gånger genom åren, men den har alltid behållit sin karaktär som en av de snabbaste och mest utmanande banorna på F1-kalendern.

Hemmabana för brittiska förare och stall

Silverstone är inte bara en viktig bana för Formel 1, utan också för brittisk motorsport i allmänhet. Många brittiska förare och stall ser Silverstone som sin hemmabana och lägger extra vikt vid att prestera bra där. Lewis Hamilton har vunnit Storbritanniens Grand Prix rekordmånga åtta gånger, varav sju på Silverstone.

En folkfest för motorsportfans

Silverstone f1 är mer än bara en tävling – det är en folkfest för motorsportfans från hela världen. Över 140 000 åskådare brukar komma till banan under racehelgen för att uppleva spänningen och dramatiken i Formel 1 på nära håll. Stämningen är elektrisk och fansen skapar en fantastisk atmosfär med sina hejarop och banderoller.

Silverstone motor är en viktig del av Storbritanniens motorsportarv och kommer säkerligen att fortsätta spela en central roll i Formel 1 under många år framöver. Banans kombination av historia, utmaning och passion gör den till en av de mest älskade och respekterade banorna i världen.

FÖRFATTARE