FIA Formula 1 calendar changes 2025 reasons

Nya ändringar i Formel 1-kalendern för 2025

Källa: Telecomasia

Den officiella kalendern för Formel 1-säsongen 2025 har släppts, och med den kommer flera intressanta ändringar. För första gången kommer två av säsongens lopp i Mellanöstern, Bahrain och Saudiarabien, att flyttas till april. Denna förändring är ett direkt resultat av den heliga månaden Ramadan.

FIA har meddelat att dessa justeringar i kalendern syftar till att förbättra logistiken och geografin för tävlingarna. Genom att omorganisera loppen hoppas man på att skapa en mer strömlinjeformad och effektiv säsong för teamen, samtidigt som man förbättrar upplevelsen för fansen.

Efter de inledande loppen i Australien och Kina, kommer tävlingarna att fortsätta i Japan. Detta markerar en tydlig geografisk flytt mot Asien i början av säsongen. Därefter är det Europas tur att stå som värd för Grand Prix under sommarmånaderna, innan säsongen avslutas med lopp i Nord- och Sydamerika under hösten.

Med totalt 24 lopp planerade, står Formel 1-fans världen över inför en spännande och händelserik säsong 2025. Dessa förändringar i kalendern speglar FIA:s ansträngningar att kontinuerligt utveckla och förbättra racingserien, både för deltagarna och för de globala åskådarna.

Formel 1-kalendern 2025: En ny era av hållbarhet och effektivitet

Med start i Australien den 16 mars och avslutning i Abu Dhabi den 7 december, omfattar Formel 1-säsongen 2025 inte mindre än 24 lopp. En genomtänkt planering visar på FIA:s och Formel 1:s åtagande att skapa en mer hållbar och geografiskt logisk tävlingsserie.

  • Antal lopp: 24
  • Startdatum: 16 mars
  • Avslutningsdatum: 7 december
  • Geografisk flöde: Förbättrat från 2024, med fokus på regionalisering
  • Hållbarhetsmål: Centrala i kalenderplaneringen

Ramadan i mars 2025 har lett till att Bahrain och Saudiarabiens Grand Prix flyttas till april, vilket visar på en flexibel och respektfull inställning till kulturella händelser. Efterföljande lopp i Japan, Europa och Amerika, innan säsongen avslutas i Mellanöstern, speglar en strategisk och genomtänkt sekvensering för att minska reseavstånd och koldioxidavtryck.

Stefano Domenicali och Mohammed Ben Sulayem, ledande figurer inom Formel 1 och FIA, uttrycker sitt engagemang för en stark och hållbar kalender. Deras vision för 2025 återspeglar en balans mellan spännande racing, miljömedvetenhet och global tillgänglighet.

Med dessa förändringar står Formel 1 inför en framtida era där sporten inte bara handlar om hastighet och konkurrens, utan även om att leda vägen för hållbarhet och ansvar.

FÖRFATTARE